onsdag 30 september 2009

Resumé och recept

Har precis kommit hem från att ha ätit på Stångs magasin. De hade en specialkväll för studenter och eftersom jag är har turen att vara gift med en student. Trerätters meny kostade 100kr per person! Till förrätt var det en sotad lax med avokado och äppelsallad med en citrusreduktion. Varmrätten var anklårsconfit med mandelpotatispuré och sauterade grönsaker. Till efterätten beställde vi in te och fick en glad överraskning, det var inte påsté som det brukar vara utan lösviktsté och serverades i generösa koppar. Själva efterrätten var mycket delikat: chokladkaka med nötter, med en flädersorbet och lemoncurd. Jag trodde att maten inte skulle vara så vällagad då de riktade in sig till studenterna men jag hade fel. Jag är riktigt glad att jag ska dit ännu en gång denna månaden.

Här kommer recpetet till äppelmuffins med kardemumma som jag lovade:
100g smält smör
2 dl råsocker
2 ägg
1½ dl creme fraishe (gärna 34%)
2½ dl rivet äpple
2½ dl russin
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk nymalen kardemumma

Garnering: 2 msk råsocker och 1 tsk malen kardemumma

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop smör och socker och tillsätt äggen, ett i taget. Rör ner creme fraishen, äppelriv och vetemjölet blandat med bakpulver och kardemumman samt russinen. Fördela smeten i muffinsformar ca 12 st, fyll formarna till 2/3 delar. Strö över socker-kardemumma bladningen. Grädda mitt i ugnen i 15 min eller tills att muffinsarna har blivit ljust gyllengula.

Sedan har jag blivit tillfrågad om brödrecptet som jag hade med mig till onsdagsfikat.

Havrerutor med solroskärnor (1 långpanna)
4 dl havregryn
1 ½dl solroskärnor
50 gram jäst
6 dl fingervarmt vatten
½ dl matolja
½ dl mörksirap
1 tsk salt
10 - 11 vetemjöl special
1 dl fibrex

Rosta havregryn och solroskärnorna i en torr stekpanna tills de har fått fin färg. Låt svalna. Smula sönder i en bunke. Lös upp den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt olja, sirap, salt, havregryn, solroskärnor, fibrex och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen länge och väl. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Tryck ut degen i långpanna. Skär degen i rutor med en sporre. Låt jäsa i 30 min. Pensla med mjölk och strö på havregryn och solroskärnor. Grädda mitt i ugnen i ca 18 min. Täck med bakduk och låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar