onsdag 2 september 2009

Utlovande recept

Chunkey Monkey kladdkaka

85 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
4 msk kakao (av bra kvalité, tro det eller ej men Ica kakao har fått bra kritik i flera tester)
1½ tsk vaniljsocker (jag använder hemmagjort)
½ krm salt
2 mogna bananer
1 näve pecannötter
100 g 70% choklad
kokos

Börja med att bröa en form med kokos, ca 21 cm i diameter. Smält smöret på låg värme. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt smöret . Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt, rör ner blandningen i äggsmeten. Mosa bananerna och blanda i smeten, krossa pecannötterna lite grovt och hacka chokladen relativit grovt och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 25 min i 200 grader.

Svamprisotto

60 g smör
1 lök, fint hackad
1 dl vitt vin
250 gram risottoris
ca 8 dl hönsbuljong
40 g riven parmesan
200 g svamp (kan vara en blandning av olika svampar eller tex enbart kantareller)

Smält hälften av smöret i en kastrull, lägg i löken. Stek löken varsamt under 10 min (du kan undvika att bränna den om man strö på en nypa salt på löken som drar ut löksafterna), löken ska bli mjuk och gyllene. Häll i vinet och låt koka på hög värme tills att vinet nästan har kokat ihop helt. Under tiden hetta upp en stekpanna och ta i lite smör och olivolja, lägg i svampen och låt steka tills att den inte vätskar sig längre. Häll i riset och rör om väl. Tillsätt buljongen, en stor skopa i taget och rör om till varje slevfull med buljong sugits upp av riset. Efter några slevar av buljong är det dags att tillsätta den stekta svampen. Forsätt att tillsätta buljong slev för slev tills att riset är jukt och krämigt men har en en liten kräna kvar. Det tar ca 20 min. Smaka av med salt och peppar och rör i resten av smöret och parmesanosten. Kom ihåg att risotto ska inte vara som en hård klump på tallriken utan flyta ut lite. Lägg på ett lock och låt risotton vila i några minuter innan servering.

Yoghurtbröd med tranbär och pumpafrön
Detta recpetet har jag fått av en arbetskamrat men jag har gjort lite ändringar i smaksättningen.
2 dl fiberberikade havregryn
5 dl siktat dinkelmjöl
1 dl linfrö
1 dl russin
1 dl pumpafrö
1 dl russin
1 dl trokade tranbär
2 tsk bikaronat
4 dl naturell yoghurt
1 rivet äpple
3 msk honung

Blanda alla torra ingredienser först och sen i med resten

175 grader i 1 timme 20 min längst ner

Idag nu när jag äntligen har min lediga dag så har jag passat på att lägga in gurkor som jag har köpt på Bondens marknad.

Senapsgurka
15 Västerråsgrukor
½ liter vatten
2 dl ättika 12%
3 dl strösocker
1/4 dl salt (utan jod annars blir det beskt)
1/2 hela, gula senapskorn
4 dillkronor
1 bit pepparrot
1/4 dl dillfrö

Tvätta och skiva gurkorna. Blanda samman ingredienserna till lagen. Lägg gurkskivorna i burkar och häll över lagen. Låt gurkorna stå en vecka innan servering. Förvara kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar