Under veckan som har gått har jag mest koncentrerat mig på syltkokning av alla dess slag. Till min man som är lingonsyltsfantast gjorde jag två sorters lingonsylt. Vanlig för att ha "till vardags" samt en med rom, kanel och ingefära. Den senare var mycket omtyckt.
Har också kokat mitt påfund med päronmos med ingefära. Jag tänkta förra hösten att päron och ingefära var en superkombo och varför inte koka mos på päronen. Detta fungerande finfint och är nu det som jag har på min morgongröt. Hade även planerat att koka en sats med plommonsylt med honung och äppelmos men där tog både orken och de tomma burkarna slut.
Ni kanske undrar vad gör människan med all sylt och marmelad?! Jag gör mig poppis på arbetsplatsen och bland släkt och för att vara helt ärlig så är det en winwin situation..de får gratis sylt och kanske en smakuppvelse. Jag i min tur får försöksdjur och så får jag ge utlopp för en av mina passioner..
Nu nattetid så blir jag extremt sugen på kolhydrater..om jag skulle ha orken imorgon (vilket jag betvivlar) så skulle jag göra pizza med massor av lök som har fått fräsa på spisen med lite olivolja, rosmarin, lite socker, salt och peppar..kanske med hackad skinka också eller de som föredrar ännu saltare saker så kan jag rekommendera sardeller.. inte sardiner utan sardeller, kan vara svåra att hitta med titta vid zeta produkterna i din mataffär..rekommenderar inte att sniffa för mycket i burken för ärligt talat så luktar de akvariefisk och man kanske inte vill ha mittendelen filmen "Hitta Nemo" framför näthinnan när man senare ska äta..
Om man ska göra sig besväret med att baka pizza hemma så duger inte vilken tomatsås som helst utan den ska vara hemmagjord i mitt tycke..innan ni slutar läsa pga den senaste meningen så lyssna på mig. Har ett briljant knep som vanligt..man tar en tetrapack med passerade tomater, låter sjuda och reduceras under kanske 30 min (beror på hur lång tid man är villig att vänta). Konsistensen ska var ganska tjock, smaksätt sedan med basilika, oregano, en liten nypa socker, salt, peppar och en skvätt vinäger (spelar ingen roll vilken vinäger bara att man tänker på att vit- och rödvins vinäger är starkare än tex äppelcider vinäger). Tadaa..hemmagjord tomatsås på ett kick..om man vill ha ännu snabbare tomatsås så tar man helt enkelt tomatpuré späder med lite vatten och smaksätter som ovan.
Vilken ost ska man toppa med? Mozzarella så klart! Jag skär mozzarellan i stavar för att det ska bli ett jämnare smältande osttäcke..
lördag 19 september 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar