söndag 13 september 2009

Chokladsalong

Årets chokladsalong vad snäppet bättre än förra året, mer seriösa utställare. Köpte chokladpelets till bakning, 44 olika chokladpraliner, venus dippers och några kakor med mörk choklad. Anledningen till att det blev 44 choklapraliner var att på två ställen fick man 10 st praliner för 50 kr och i en fransk affär fick man 15 praliner för 100 kr, sedan så snubblade jag över vasaloppspralinerna och var då tvungen pga min nyfikenhet att köpa dem..så jag har praliner nu för ett tag. Sedan var jag och M på Kahls kaffeskola och fick lära oss att koppa kaffe, mycket spännande. Vi hade turen att få en privatlektion om att skumma mjölk, har dock inte riktigt lyckats ännu! Men skam den som ger sig!

I fredags lyckades jag få upp mina hasselbruna i lagom tid för att sedan lyckas somna på soffan, inte lätt att försöka vända på dygnet för snabbt..men på något sätt så lyckades jag tillslut piggna till och tillaga en god fredags måltid som bestod av: köttfärsbiffar med kantarelltopping, ugnsbakad silverlök och mina marinerade bönor. Till efterrätt blev det ugnsbakade fikon med pistagegrädde..det var sååå gott.

Idag blir det inga avancerade kokkonster för att jag ska gå på natt igen. Men till lunch blir det en röra på matjesill och ägg med knäckebröd och lite rökt strömming. Till kvällen får det blir "kökets val" som det hette när jag gick på gymnasiet dvs rester av alla de slag...

Ugnsbakde silverlökar
1 lök per person, stora som tennisbollar, skala och koka i saltat vatten i 15 min. Låt svalna och skär sedan bort 2½ cm från toppen, gröp ur så löken är fortfarande intakt och finhacka både innankrom och toppen. Fräs lökhacket i lite olivolja och tillsätt lite rosmarin, när det har fräst i 2 min tillsätt lite grädde och krydda med salt och peppar, ha i en näve parmesanost och rör om. Linda en skiva bacon runt varje lök och fäst med ett spjut av rosmarin. Fyll lökarna med röran och gratinera i 20 min på 200 grader.

Ugnsbakade fikon
1-2 fikon per person, skölj och skär ett kryss i dessa (ej rakt igenom) och tryck till där fikonet fortfarande är sammanfogad så den öppnar sig som en fågelmun. Ta i en liten klicksmör, krydda efter behag med kanel, kardemumma, vaniljsocker och lite råsocker. Droppa några droppar med apelsinblomsvatten och rosenvatten. Gratinera i ca 5-7 min. Ät med glas, grädde, mascarponeost och strö på några vackra jadegröna bitar av psitagenöt.

Pistagegrädde
När jag var på Silicien så hittade jag en pistagekräm som påminner nästan om jordnötsmör. Av denna tog jag två tsk och röde ut i lite grädde när krämen hade blandat sig mer grädden så häöllde jag på lite mer grädde och vispade till det blev lagom hårt. Ursmakigt...,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar