söndag 6 december 2009

Förberedelse inför julen

Har handlat julklappar och förberett för julen så bloggen har blivit lite lidande.

Har testat pepparkaks-brännvins ost från Falubygdens ost med dadlar och det var ännu godare än vanlig lagrad ost. Hett tips att testa, enkelt tilltugg eller förrätt.

Har även ätit julbord på Stångs magsin och de hade ett imponerade fiskbord som är min favorit. Men det varma bordet var en besvikelse, janssonen för pepprig men ingen ansjovissmak, revbenen var smaklösa och inte möra, omeletten var äggstaning.

Just nu har jag en fläsklägg i ugnen och på spisen kokar kålrot och morot i kycklingbuljong för en finsk kålrotslåda. Mammas kålrotslåda är min favorit på hennes julbord, jag tycker det är ett bra komplement till skinka eller fläsklägg. Mamma använder bara kålrot men jag tycker att morot passar bra i och det ger en naturlig sötma.

Finsk kålrotslåda
1 medium kålrot
2-3 morötter

Skala och skär i småbitar, koka mjuka i kycklingbuljong tills det är genomkokt. Vispa rotfrukterna med elvisp till mos och tillsätt
2-3 ägg
½ dl sirap
½ dl vispgrädde eller creme fraishe
muskotnöt
salt
peppar

Rör till en fluffig massa och häll i ungsfast form och strö över ströbröd och lägg på några klickar smör. Gratinera i ugnen i ca 20-30 min. Ät och njut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar