Jag har fått rycka ut ännu en gång då en person behöver lite tips och ideér till en julefterrätt och mitt svar är jul-brulée eller polkagrissemifreddo.
Jul-brulée 8 port
5 dl vispgrädde
1 mjölk
1 bit kanelstång
2 st stjärnanis
7 äggulor
1 3/4 dl strösocker
1 apelsin, rivet skal
Garnering: 2 msk råsocker
Gör så här:
1. Koka upp grädde, mjölk, kanel och stjärnanis i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och låt gräddmjölken stå och dra med kryddorna i ca 30 min.
2. Sätt ugnenpå 150 grader. Vispa upp äggulor, socker och apelsinskal. Sila över gräddmjölken. Häll smeten i portionsformar.
3. Grädda bruléerna i vattenbad i 50 -60 min, tills de ha stannat. Låt bruléerna kallna. Förvara i kylskåp tills det är dags för servering.
4. Strö råsocker på bruléerna och bränn av dem med gasolbrännare eller hetta upp ugnen så hett det går inställd på grill (men passa noga för de kan brännas lätt och bruléerna kan skära sig om de står inne för länge).
Polkasemifreddo med marinerad apelsinsallad 10 port
4 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl florsocker
2 äggvitor
1 dl krossade polkagrisar
Gör så här: 1. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden lätt. (Om du vispar i ordningen som jag nämde slipper man diska visparna mellan de olika ingredienserna).
2. Blanda i polkagrisarna i äggulesmeten. Vända i grädden och till sist äggvitan.
3. Häll upp smeten i en skål och täck med plastfolie. Ställ frysen i ca 6 timmar (men den kan stå inne längre men tänk på att det behövs lite längre tid för semifreddon att tina).
Apelsinsallad
4 apelsiner
1 dl vatten
½ dl socker
6 hela nejlikor
4 kardemummakapslar
1 vaniljstång
Koka upp vattnet med sockret, lägg i kryddorna, vaniljenstången delas och skrapa ur fröna och lägg i lagen + stång. Låt svalna. Skala och filea apelsinerna och lägg i de hinnfri klyftorna i lagen och låt stå i ca 5 timmar innan severing.
Denna helgen består i att förbereda till julen,baka vörtbröd, steka köttbullar, baka fruktkaka, baka pepparkakor, göra praliner osv. I kväll ska vi unna oss att göra en helt fantastisk fiskrätt som heter "Elsas favorite fish", ett Rachel Ray recept. Smakerna är lite otippade, färnkål och tomat som blir blandade med musselspad som jag har spara i frysen. Sedan serveras rätten med pasta som man har blandat med smör och riven parmesan..mums..
Stökandet i köket bröjar ta ut sin rätt..ska nog snart sätta mig i soffan med en kopp te och en god bok..
lördag 19 december 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar