måndag 7 december 2009

Självstolt

Det ordet kom min systerdotter S på när jag var riktigt riktigt nöjd med ett par blombuketter i höstas (jag siktar på att bli nästa Martha Stewart *ler* )och jag kan inte låta bli att använda det ordet idag när jag blev väldigt nöjd med kvällens middag. Ikväll blev det lammspett med rosmarin och till det en rödkålsallad med apelsin, äpple, sultanrussin och pecannötter.

Jag började med att blanda lammfärs med hackad rosmarin, rivet äpple,rivet apelsinskal, ägg, salt, peppar, senap och woschestershiresås. Sedan repade jag av blad på rosmarinkvistar (men sparade en liten tofs högst upp) och formade som järpar runt pinnarna, sedan brynte jag lammspetten i stekpanna. Sedan fick de då klart i ugnen. Salladen så strimlade jag rödkål och blandade med apelsinsaft, olja, balsamicovinäger, salt och peppar. Det fick stå och marinera i ca 2 timmar. Efter det tärnade jag äpple och apelsin, blandade ner detta i salladen och smulade ner pecannötter och sultanrussin.

Om man skulle vara sugen på något sött, efter denna relativit GI - vänliga måltid så kan flädersorbet från SIA glass rekommenderas.

Jag köpte ett par tidningar idag som jag kan verkligen rekommendera, nämligen Allt om mat och Allt om mat -julspecial. Jag brukar tycka att det är lite för simpla recpet i Allt om mat men de här två nummerna var riktigt bra. Men det kan bero på att jag är en rikitg sucker för julen..I dessa tidiningar såg jag ett recept som fick mitt hjärta att klappa lite extra - dadelkaka. Ska testa den snarast. För jag älskar verkligen dadlar - och har gjort sedan jag åt mina första färska dadlar i London 2005. Sedan kunde jag bara konstatera att jag är lite före min tid. I tidningarna fanns det tips på vad man kunde bjuda på till glögg - toast med chokladkräm och salt samt en mandelkaka med honung. Båda dessa rätter i en lite annorlunda tappning fanns på min glöggfest den 15 november..Sedan gav de tips om att man kan mortla sffran med sockerbitar och blanda med sprit för att få ut så mycket som möjligt av saffranens smak och färg. Detta har jag gjort i 6 års tid redan..

I helgen kommer E från Destinyhill hit och ska handla lite julklappar och jag har börjat fundera vad jag ska bjuda henne på. Kanske att det blir en grekisk pasta- och kycklingrätt som sköter sig själv i ugnen och till efterrätt blir det nog en tryffeltårta med saffranstryffel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar