Jag har fått förfrågan av en glutenintolerant arbetskamrat som vill ha recept på saftiga lussekatter. Jag funderande om mitt recept på vanlig saffransbröd skulle kunna fungera men då byta ut mjölet till glutenfri mix.
Saffranshjärtan
Till ca 40 st fyllda hjärtan + lussekatter
150 g smör
5 dl lättmjölk
2 kuvert saffran
½ tsk salt
½ msk brännvin, konjak eller rom
50 g jäst
½ burk kessella (á 250 g)
1½ dl vit sirap eller strösocker
1 ägg
19 - 20 dl vetemjöl (1140 -1200g)
Fyllning till ca hälften av satsen
200 g riven mandelmassa
25 smör
1 tsk stött kardemumma
Garnering
3 msk smält smör
3/4 dl strösocker
ägg till pensling
Gör så här: 1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt.
2.Stöt saffranen med saltet och en sockerbit och blanda med sprit. Låt stå en stund.
3. Fördela jästen i en bunke och häll på smör och mjölkblandningen. Tillsätt saffranet med spriten, kessella, sirap, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg (om glutenfri mix används låt degen vara kladdig). Strö över mjöl och låt jäsa i ca 40 min.
4. Blanda mandelmassa, smör, och kardemumma.
5. Ta upp degen, dela den i fyra delar och kavla ut varje del till rektangulära kakor. Markera med hjärtan (pepparkaksformar) och lägg på tskstora kulor av mandelmassablandningen. Täck med deg och stansa ut hjärtan med pepparkaksmått. Ta bort överflödig deg och använd till nästa utkavling. När fyllingen är slut gör lussekatter. Lägg bulllarna på plåt med bakplåtspapper. Jäs 30 min.
6. Sätt ugnen på 250 grader. De fyllda bullarna penslas med smör efter gräddningen och doppas därefter i socker. Lussekatterna penslas med ägg och garnera med russin.
7. Grädda mitt i ugnen ca 6 min för små bullar och något längre för större bröd.
Tryffel med fleur de sel
ca 30 kulor
200g mjölkchoklad
1 dl strösocker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
1 tsk fleur de sel (flingsalt)
kakao
200 g mörk choklad
Hacka mjölkchokladen. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Smält sockert över medelhög värme tills en karamellfärgad sirap bildas. Häll i grädden. Var försiktig då det bubblar till ordenligt. Om sirapen stelnar låt skjuda tills den smälter. Häll blandningen över chokladen. Låt stå några minuter , blanda försiktigt till en slät smet. Låt tryffelsmeten svalna till rumstemperatur och rör sedan ner saltet. Ställ smeten i kylskåp tills att den har stelnat. Doppa en klick tryffelsmet i kakao och rulla till en kula. Ställ kulorna i kylskåp och smält sedan den mörka chokladen och doppa kulorna i chokladen Strö på några flingor salt och låt stelna.
Muskovadotryffel
ca 20 bitar
175 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
3/4 dl mörkt muskovadosocker
2 msk smör
kakao
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka grädden med sockret och smöret. Häll över chokladen, vänta några minuter och rör sedan om, tills all choklad har smält. Häll i bakplåtsklädd form och låt stelna i kylen. Skär i bitar och doppa i kakao.
Saffranstryfflar
ca 20 kulor
200 g vitchoklad
3/4 dl vispgrädde
½ kuvert saffran
1 msk honung
25 g smör
½ tsk konjak
florsocker
Hacka chokladen fint och lägg i bunke. Koka upp grädda, saffran, honung och smör. Häll gräddblandningen över chokladen och låt stå en kort stund, rör sedan slätt. Rör i konjak och ställ i kylen., Rör om då och då tills smeten har stelnat så man kan rulla kulor av smeten. Droppa en klick av smeten i florsocker och rullar till kula. Förvara i kylskåp.
Okej nu har jag betat av några recept till och har några kvar men det får bli någon annan dag då jag känner att ögonlocken börjar bli förfärligt tunga..
onsdag 25 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar