måndag 16 november 2009

Dagen efter..

Glöggfesten blev en succé..jag vill tacka alla som kom och för allt fint jag fick *ler*, sitter just nu och njuter av de vackra vita rosorna som pryder mitt vardagsrumsbord. Tack! Jag fick en del efterfrågningar av recepten på allt jag bjöd på.

Portvinsglögg (ca 1½ liter)
1 flaska rödvin (75 cl)
1 liten flaska rött portvin (37 cl)
½ msk kardemummakärnor
1 kanelstång
8 hela nejlikor
1 dl brun farin

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt dra i ca 3 timmar.
2. Hetta försiktigt upp glöggen till kokpunkten, den får inte koka. Sila ifrån kryddorna.
3. Servera varm med russin och skållad mandel.

Blåbärsglögg (ca 1 liter)
1 liter blåbärsdryck (Jokk)
2 pomeransskal
1 kanelstång
6 hela nejlikor
½ msk kardemummakärnor
(1 dl pressad apelsin)

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser förutom apelsinsaft i en kastrull. Hetta upp drycken, ta den från värmen och låt dra i 2-3 timmar. Sila bort kryddorna.
2. Blanda i apelsinsaften vid severing och hetta upp igen. Severa varm.

Union Square Cafés Barnötter
500 gram blandade nötter
2 msk grovhackad fräsk rosmarin
½ tsk cayennepeppar
2 tsk brun farin
2 tsk havssalt
1 msk osaltat smör, smält

Rosta nötterna i en stekpanna tills gyllene. Smält smöret, blanda i alla kryddor. Häll kryddsmöret i stekpannan som du har tagit från värmen och blanda nötterna med smöret så varje nöt får lite av kyddsmöret. Servera varma.

Havtornsglögg
750 ml havtornsdryck
1 apelsin (skal och saft)
1 vaniljstång
1 msk honung
1 tsk kardeummakärnor
4 stjärnanis
2 kanelstänger

Blanda alla ingredienser och låt dra i en timmar. Hetta upp och sila ifrån kryddorna. Severa varm.

Parmarullar med parmesan och kanelstekta äpplen (ca 36 st)
12 skivor parmaskinka (ca 250 g)
½ dl strösocker
2 tsk kanel
1-2 äpplen
100g parmesanost
2 dl creme fraishe
smör

Gör så här:
1. Blanda socker och kanel. Skär äpplena i tunna skivor (skär först runt kärnhus).
2. Vänd äpplebitarna i kanelsockret och stek dem gyllene bruna i smör. Låt svalna.
3. Blanda creme fraishe med riven parmesanost till en slät kräm. Ev behövs lite peppar.
Lägg en tsk med kräm på en skinkskiva och rulla ihop. Dela på två och stick i 2 äppelbitar i vardera rulle.

Pan con chocolate
100 g mörk choklad 70%
3/4 dl vispgrädde
1 msk honung
½ msk smör
1 nypa mald chili

½ baguette
2 msk smör
en god olivolja
flingsalt

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2 Finhacka chokladen.
3. Koka upp grädde och honung och häll den över chokladen. Låt stå i ca en min innan du rör om.
4. Tillsätt smöret, chilin och blanda om tills du har fått en slät och blank kräm.
5. Skiva brödet i ca 1 cm tjocka skivor och pensla med en blandning av smält smör och olivolja. Salta försiktigt.
6. Rosta brödskivorna gyllene i ugnen och låt svalna.
7. Lägg en klick chokladkräm på varje brödskiva, ringla över lite olivolja och toppa med flingsalt.

Brie med knäck och pekannötter
1 liten rund brieost
2 dl socker
½ dl vatten

ca 10 pekannötter

Lägg brieosten på ett galler. Ställ gallret på ett smörpapper. Blanda socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Smält sockret över medelstark värme utan att röra om. Ta bort ev sockerkristaller på sidorna av kastrullen med en blöt pensel. Låt sockerlagen koka till en gyllengul färg. Häll karamellen över brieosten så att den täcker hela osten och rinner ner lite på sidorna. Tryck ner pekannötterna i karamellen. Låt karamellen stelna.

Dadlar med lagrad ost
10 dadlar
50 - 100g lagrad ost

Gör snitt i dadlarna och plocka ur kärnan. Skär osten i små stavar. Lägg stavarna i dadlarna och tryck ihop.

Recepten på tryfflarna, kakorna kommer en annan gång för snart hägrar lunchen och då blir det tonfiskpastsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar