Nu har helgen tagit slut och jag har lovat att lägga ut några recept på det jag bjöd på i fredags,när jag firade min födelsedag. Jag bjöd på marinerade rostade rödbetor, rostad potatis sallad och lite småplock till.
Äkta Amerikanska rödbetor från Harvard
1 kg rödbetor med skal som rostas på 175 grader i ca 1 - 1½ tim. Sedan dras skalen av när de har svalnat så man kan hantera dem och skärs i ½ cm stora träningar.
1 ½ dl socker
1 msk finhackad syltad ingefära eller ingefärsmarmelad
5 msk rödvinsvinäger
3/4 dl nypressad apelsinjuice
1 ½ msk majsstärkelse
salt och svartpeppar
1 msk smör
Finrivet skal av 2 apelsiner
Blanda socker, ingefära, vinäger, apelsinjuice, majsstärkelse, salt och peppar i en tjockbottnad kastrull. Vispa samman väl och låt koka upp på medelvärme. Fortsätt vispa i 4 -5 min tills blandningen klarnat och tjocknat. Vispa ner smör och apelsinskal och låt stå på plattan precis till smöret har smält. Häll såsen över rödbetorna. Blanda om och låt kallna helt innan det serveras. Är bara så gott tillsammans med kyckling.
Rostad potatissallad
2 kg potatis, tex mandelpotatis med skal rostas i ugnen på 225 grader i ca 30 min, med olja, salt och peppar. Ställes undan för att svalna. Skiva en knippe med rädisor tunt. Blanchera 2 knippen med sparris i ca 2 -3 min. Skär i bitar. Blanda samman potatis, rädisor och sparris.
Dressing: 1 dl olivolja, 2 msk vatten, 2 msk vinäger, 1 tsk timjan, 1 tsk salt och 2 krm svart peppar. Blanda samman och häll över salladen, sallade smakar bäst lite småljumen.
måndag 18 maj 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar