Nu har jag testat att göra chcolate chip cookie gräddad i en djup form. Mina förväntningar på den levdes upp och alla som testade den verkade tycka om den. Kakan ska egentligen gräddad i en gjutjärnspanna men jag äger ingen ännu så tog jag en vanlig springform. Man får dock tänka på att förkorta tiden något för att få den mjuk och seg inuti. Receptet kommer från Två systrars söta".
Chocolate chip cookie i gjutjärnspanna
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 dl farinsocker
1 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 dl hackad mörk choklad (70%)
2 dl hackad mjölkchoklad
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en stekpanna i gjutjärn, ca 25 cm i diameter (eller en springform). Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägget. Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Rör ner i smeten och blanda till en slät deg. Tillsätt chokladen. Tryck ut degen i formen. Grädda i ugnen i ca 40 min (springform räcker 30- 35 min). Låt inte kakan stå inne för länge för den fortsätter att gräddad en stund sedan den har tagits ur ugnen. Låt svalna på galler. Kakan kan serveras varm eller kall. Skär den i skivor och servera den som den som den är eller med en kula vaniljglass.
Om man vill hitta lite inspiration i litterärform för matlagning, kan jag rekommendera en bok som heter Middag med mr Latte, skriven av Amanda Hesser. Amanda är en känd matskribent i USA och har skrivit krönikor om hur hon träffade sin man och olika saker om sin familjs traditioner (främst mattraditioner). Efter varje kapitel så avslutar hon med att ge recepteten som hon har skrivit om i kapitlet. Boken är således en blandning mellan är normal kärlekshistoria (ingen sötsliksig harlequin- variant) och massor med recept från alla delar av världen, skrivna av en person som verkligen älskar mat. Jag hittade mitt exemplar på bokrean förra året, men den finns som pocketvariant hos Adlibris.
torsdag 6 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar