torsdag 22 april 2010

Ursäkta.

Jag har kommit av mig lite i bloggandet, har inte känt mig inspirerad att skriva eller laga mat på sista tiden. Maken har tagit över mer och mer i köket och jag börjar oroa mig att det snart kanske börjar bli hans territorium..ofta så har han idé på vad han vill laga när jag börjar fundera. Läskigt..det var jag som hade den rollen innan! När hände detta frågar jag mig? Jo, jag tror att det har att göra med mina mycket oregelbundna jobbtider. Maken har bara dagtid och någon enstaka helg medan jag blandar dag, kväll och natt jobb hej vilt. Medan jag försöker bli en någolunda vettig människa med en stor kopp yellow label te med mjölk och socker när jag har jobbat natt så är maken i full färd i köket. Det värsta är jag känner igen denna utveckling, jag gissar att något liknade hände i maken familj när hans pappas matlagningsintresse vaknade till liv. I den familjen så har pappan blivit den som lagar mat. Detta var en mycket chockade sak för makens morfar och när han väl hade lärt sig att det var mannen som lagade mat (kraftiga könsroller jag vet) så kunde morfadern inte tänka sig att det var jag som stod för matlagningen i början av vårat förhållande. Nu står jag i den sitsen att jag känner mig hotad i min köksroll samtidigt som latmasken i mig tycker att det är skönt att ibland slippa fundera på vad ska göras för mat..Jag är tacksam och glad att jag har en man som är så gullig och lagar mat men alldra bäst tycker jag när vi hjälps åt i köket.

Under veckan har jag varit ledig några dagar och då har jag invaderat köket. Jag gjorde en gratinerad fisk tillsammans med spenatqunioa, med en del genvägar som Arlas smaksatta creme fraishe med saffran och tomat och knorrs "Fond du chef" (kokade qunioa i buljongen). Detta blev en mycket färglad och god rätt. Sedan har jag massor med blåbär kvar i frysen från förra året och då blev det kokostäckta blåbär i efterrätt med lite vispad grädde.

Jag ser mycket fram emot lördagen för då ska maken och jag gå på Stångs magsin och äta deras lördags brunchbuffé..jag har höga förväntningar då det är den bästa resturangen i stan..och de har den bästa utsikten..om man har tur får man sitta på deras veranda och kika ut på Stångån...

Jag har lovat att lägga ut cappuccinomuffins receptet och nu kommer det äntligen.

Cappucino cupcakes
125 g mjöl
125 g smör, mjukt
125 g rårörsocker
2 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk instatant expresso pulver eller snabbkaffe bulver
2-3 msk mjölk

Ugnen ska värmas till 200 grader. Blanda all ingredienser (förutom kaffe och mjölk) i en matberedare och "pulsa" fram till en en jämn smet. Värm mjölken lite i micro och lös upp kaffet i det. Häll i smeten och blanda. Ta en muffinsplåt och stoppa i 12 vackra formar och fyll formarna till 2/3 delar. Grädda i 20 min. Låt svalna.

Gör under tiden en glasyr på:
160 g vit choklad
60 smör
120 g creme fraishe
260 g florsocker

Smält chokladen och smöret. Blanda i creme fraishen och rör i florsockret. Glasera de kalla muffinserna och garnera med lite kakao eller en choklad kaffeböna.

Nu ropar maken från köket och medelar att rapid ragun är klar och det är dags att äta..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar